Thee zit koffie op de hielen

De afgelopen jaren behoorden koffieformules in Europa tot het snelst groeiende type foodserviceconcepten. Maar thee begint koffie langzaamaan in te halen qua populariteit. Nieuwe theetrends en -concepten dienen zich aan. Tijd voor thee dus!

Thee wordt in Azië al duizenden jaren gedronken. Dankzij Engelse en Nederlandse kolonisten maakte Europa er vanaf de zeventiende eeuw kennis mee. Pas de laatste jaren ontdekt Nederland dat thee in het standaard theezakje voorbij is.

Thee moet even trekken om op smaak te komen. Ook de theetrend die zich nu aandient heeft even tijd nodig. Toch deden zich al enkele theefenomenen volop gelden. De eerste was de frisdrank iced tea. IJsthee groeide vanaf 1995 uit tot een onverbiddelijke bestseller op zomerse terrassen.

Na de opmars van iced tea was het de beurt aan de typisch Britse ‘high tea’. De laatste jaren staat high tea, thee met versnaperingen, op de kaart bij menig Nederlands restaurant, grand café en lunchroom. Creatieve ondernemers maakten er al afgeleiden van, zoals high wine. Van recente datum is bubble tea: kleurrijke frisdrankjes op basis van thee en melk. Zetmeelachtige balletjes die in de mond uiteenspatten zorgen voor een bijzondere sensatie. Afkomstig uit Azië en vooral populair bij de jeugd. In Nederland zijn de eerste bubble tea-outlets gesignaleerd en ook bij onze oosterburen is het een grote hit.

Sheconomy

Onze samenleving feminiseert en dus moeten ook de horeca en foodservice feminiseren. Er wordt wel gezegd dat we leven in een zogenoemde ‘sheconomy’: een economie waarop de vrouw steeds steviger haar stempel drukt. Thee past in dit beeld. Vrouwen kiezen vaker voor thee. Bovendien zijn ze in hun keuze avontuurlijker dan mannen. Zeven van de tien mannen kiezen voor gewone zwarte thee. Vrouwen drinken vaker thee met fruitsmaken, groene thee en kruidenthee. Omdat ze het lekker vinden, maar ook omdat sommige theesoorten de reputatie hebben heilzaam te zijn.

Het aantal specifieke theeconcepten is nog beperkt. Tea Bar in Amsterdam wordt beschouwd als één van de voorlopers. Tea Bar verkoopt specialiteiten als groene walnotenthee en witte thee met appel, ananas en bamboe. Grote theeconcepten heeft Nederland (nog) niet. Wel experimenteren bestaande koffieconcepten met thee. Dat zien we ook internationaal. ’s Werelds grootste koffieketen Starbucks lanceerde in juni de theeformule Tazo Tea. Bijzonder is ook Tea by Thé in Parijs, een formule die zich specialiseert in cocktails met allerlei smaken op basis van thee.

Watchers en sommeliers

Dat thee anno 2014 een serieuze zaak is, blijkt ook wel uit enkele andere fenomenen. Zo telt ons land tegenwoordige enkele theewatchers, kenners van thee. Bijzonder is ook de titel ‘theesommelier’, bedacht door een grote theepakker uit Azië. Nederland heeft al enkele theesommeliers.

Een andere nieuwigheid zijn theebloemen, thee die getrokken wordt van bloemen dus. In een glas oogt dit vanzelfsprekend fraai en fleurig. Theebloemen zijn in Engeland al een grote hit. Nederland volgt aarzelend. Bij HANOS is bloementhee van Numi verkrijgbaar. Handgeplukte zachte witte theeknoppen, de twee bovenste groene theebladeren of goudgerande zwarte theebladeren worden in China door vakmensen met de hand tot bundels of rozetten genaaid. In heet water gedompeld bloeien deze bijzondere ‘Leaves of Art’ op tot adembenemende vormen.

100 liter thee per jaar

Hoewel het aantal vestigingen van nieuwe koffieconcepten in ons land toeneemt, neemt de koffieconsumptie af. Sinds 1996 is sprake van een daling van ongeveer 15 procent. De consumptie van thee neemt in Nederland daarentegen toe. We drinken per persoon jaarlijks ruim 100 liter thee, waarvan 22 liter buitenshuis. De consumptie van koffie en thee groeien dus naar elkaar toe. Het is heel goed denkbaar dat Nederlanders binnen tien tot twintig jaar meer thee dan koffie drinken. Trouwens: één op elke tien Nederlanders drinkt nooit thee. De theeconsumptie buitenshuis neemt de laatste jaren telkens met gemiddeld twee procent toe. Bijna de helft van alle Nederlandse vrouwen drinkt dagelijks thee buitenshuis (mannen: 32 procent).